Tutustu uusiin suunnittelupaketteihin!

Kodin valaistus – muista nämä!

« Takaisin

Kodin valaistus

Kodin valaistus on näin syksyn pimetessä ehdottomasti ajankohtainen aihe. Viimeistään lokakuussa huomaan ärsyyntyväni kodinhoitohuoneen surkeasta valaistuksesta tai olohuoneen liian kirkkaasta lampusta. Kiinnittämällä huomiota muutamiin valaistuksen perusperiaatteisiin, lisäät kotisi viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta merkittävästi! Asiantuntijoiden ja suunnittelijamme Kirsin avustuksella kokosin teille lyhyen listan helpottamaan oikean valaisimen ja lampun valintaa.

Mitä siis kodin valaistuksessa tulee ottaa huomioon?

Valon lähteitä on hyvä olla huoneessa useampia, niin suoraa kuin, epäsuoraa valoa. Epäsuora valo heijastuu tilaan pintojen kautta luoden näin tunnelmaa. Suoraa valoa ovat taas esimerkiksi työtasojen ja -pöytien yläpuolella olevat valaisimet.

Kiinnitä huomioita sisustukseen. Mitä enemmän huonekaluja, sen enemmän tarvitset valoa.Tummat tekstiilit vaativat enemmän valoa, kun taas vaaleat ja kirkkaat tekstiilit heijastavat valoa ja valonlähteitä tarvitaan vähemmän. Huomioi myös, että valonlähteen laatu vaikuttaa valaisinten määrään.

Ota huomioon tilan käyttötarkoitus. Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa työtasojen valaistuksen on hyvä olla voimakasta, mutta tasaista. Itse asiassa kaikissa tarkkuutta vaativissa tiloissa suositellaan käytettäväksi laadukkaita valonlähteitä, joiden RA-indeksi on mieluiten lähellä 100. RA-indeksistä kerron lopussa vielä lisää. Ruokailuun ja oleskeluun tarkoitetut tilat vaativat vähemmän ja pehmeämpää valoa.  Siirreltävät jalka- ja pöytävalaisimet ovat käteviä esimerkiksi lukunurkkauksessa tai työpöydän äärellä. Valaisimia on myös mahdollista integroida huonekaluihin, kuten sängynpäätyihin tai keittiön kaappeihin.

Kuka tilaa käyttää? Esimerkiksi lastenhuoneessa perheen pienempien leikkitilaan on hyvä kohdentaa valoa. Pienten lasten huoneissa on tarvetta myös yövalolle. Yövalon voi suunnitella niin, että lapsen kasvaessa sama valo antaa tilaan tunnelmaa. Himmentävä valaisin on tähän tarkoitukseen erinomainen vaihtoehto. Koululaisen huoneessa kiinnitä huomiota lukuvaloon niin sängyn kuin pöydän äärellä.

Huomioi, ettei valo häikäise huoneessa olijoita. Ruokapöydän ääressä hyvä ripustuskorkeus on 50-60cm ruokapöydän yläpuolella. Jos käytät yleisvalaistuksessa kohdistettavia valaisimia, varmista, että saat asennettua ne riittävän korkealle. Työtasojen valaistuksessa voidaan käyttää häikäisysuojalistoja ja valaisimen alle sijoitettuja pehmentäviä pleksejä tai laseja. Makuuhuoneessa häikäisyä voi välttää valitsemalla kattovalaisimen, joka ei ole pohjasta avonainen.

Luo valaistuksella sisustukseen tunnelmaa. Pöytä- ja seinävalaisinten avulla voit luoda mukavaa tunnelmaa tilaan ja korostaa yksityiskohtia. Spotti ja kohdevalaisimilla korostat tiettyjä alueita tai esineitä.  Himmentimillä säädät helposti huoneen tunnelman tilanteen mukaan. Nykyisin on saatavilla mitä erilaisempia sisustusvaloja, joita voi sijoitella eri tasoille tai vaikkapa lattialle. Näiden funktio ei välttämättä ole sen enempää lisävaloa antava kuin kynttilänkään, mutta ne luovat ihanaa tunnelmaa.

Valitse sopiva lamppu valaisimeen. Lamppua valitessa kiinnitä huomiota pakkausmerkintöihin. Nykyisin kaikki lamput ovat LED:jä, joten lampputyypin valinta ei tuota ongelmaa. Varmista, että lampun kanta sopii valaisimeen. Valon määrä ilmaistaan Lumeneina (lm), mitä suurempi Lumenluku, sitä enemmän se tuottaa valoa. Valitse oikea värilämpötila, joka ilmaistaan Kelvineinä (K). Lämmin valkoinen on 2700-3000K, kun taas kylmempi, lähempänä luonnonvaloa oleva 4000-6500K. Makuuhuoneessa ja tunnelmavaloksi 2700K on sopiva, mutta esimerkiksi työtilaan ja kodinhoitohuoneeseen on suositeltavaa valita vähintään 4000K. Kannattaa kokeilla! Huomaat näkeväsi paljon paremmin tässä valon värilämpötilassa. Monelle vieraampi luku on Ra-indeksi, joka kertoo värintoistokyvystä. Mitä korkeampi Ra-indeksi, sen paremmin valo toistaa värejä. Suositusindeksi kotona on 80. MUTTA aina parempi mitä suurempi luku on. Valitse mielummin laadukkaampi valo, jonka Ra-arvo on 90-100. 

Hyödynnä ammattilaisen apu. Jos sinulla itselläsi ei ole aikaa perehtyä kunnon valaistuksen luomiseen, niin jätä se ammattilaisen huoleksi. Sisustussuunnitelmaa tilatessa voit erityisesti toivoa valaistuksen suunnitteluun panostamista. Voit myös kertoa suunnittelijallesi mitä tilassa tehdään ja näin suunnittelija voi ottaa huomioon tehtävät.

Lähteet: LumenLux Storen Pekka, Lampputieto.fi, Airam.fi

« Takaisin

Muita blogikirjoituksia